fredag 14 oktober 2016

Litteraturscen och osäkerhet

Igår samtalade jag, Madeleine Bäck (som skrivit Vattnet drar) och Johanna Koljonen om skrivande, skräck och fantasy på Malmö stadsbiblioteks litteraturscen. SÅ kul det var! Det är verkligen jätteroligt att få stiga ur den ganska så ensamma författarbubblan och prata om skrivande och mina böcker.

Jag och Madeleine

Johanna ställde många bra frågor och vi pratade bland annat om den magiska naturen, hur man hinner skriva en bok med barn och jobb vid sidan om och så blev det såklart en hel del snack om Gästrikland (där Madeleines bok utspelar sig) och Sápmi.

På scen

Ibland känner jag mig väldigt osäker när jag ska svara på frågor om samer, särskilt frågor som berör dagens politiska läge. Jag är såklart inläst och den samiska kulturen har blivit ett stort intresse för mig - men jag är ju inte same. Kan jag verkligen förstå då? Det jag hoppas är att jag och mina böcker kan fungera som en katalysator, att jag kan belysa de utmaningar som samer står inför idag och de övergrepp de utsatts för historiskt och på så sätt kanske smitta andra med mitt eget intresse så att de börjar läsa på på egen hand. Vi i södra Sverige vet så otroligt lite om samerna och det är hög tid att det förändras.

Nästa vecka besöker jag Kiruna för första gången (det är Kiruna bokfestival) och då kommer jag äntligen få uppleva den miljö jag haft i huvudet i så många år. Jag tror att det kommer bli fantastiskt givande och jag kan knappt beskriva hur otroligt glad jag är att jag får den här möjligheten!


2 kommentarer:

  1. Jag tror inte du behöver oroa dig :) Eftersom du lägger mycket tid på att göra research och vill få med alla aspekter av det samiska levernet, så ser jag personligen inget problem med det :)

    Vad spännande med bokfestivalen i Kiruna!

    SvaraRadera
  2. Jag bor i södra Lappland och tycker mest att det är fint när någon skriver om vår landsände. Jag är inte same själv och kan inte tycka något om hur de skildras, men jag tror att du kan komma undan med en del omedvetna missar på grund av att du skriver fantasy (väl?). Det skadar nog inte med lite ljus på frågan om samernas tillvaro, många av oss som bor här har inte heller hela bilden, men kanske kan din bok bidra till att någon mer läser på lite till.

    SvaraRadera