söndag 11 juni 2017

Midnattsljus första utkast

Idag gick första utkastet av Midnattsljus iväg, skickades genom etern till förlag, agent och tre förtrogna testläsare. Det känns helt galet skönt! :)

Jag började skriva på Midnattsljus i början av februari, precis efter att Gryningsstjärna kommit ut. Trots att jag från och med i år gått ner i arbetstid så att jag haft en skrivdag i veckan har det varit intensivt. För det ÄR intensivt att skriva ett romanutkast på drygt fyra månader. Och att skriva den sista delen i en serie har varit en större utmaning är jag räknat med.

Utmaningen består av många olika delar. För det första är det svårt att jobba när det finns förväntningar på en och eftersom väldigt många sagt att de tycker att Gryningsstjärna är ännu bättre än Middagsmörker känner jag såklart press att försöka göra Midnattsljus ytterligare ett snäpp bättre. För det andra är det svårt att skriva en tredje del utan att upprepa sig. Det är samma karaktärer, samma miljöer. Hur gör man för att historien inte också blir samma? Och för det tredje är det svårt att hålla uppe drivet efter fem år med samma serie. Jag är liksom sugen på att få skriva något nytt, på att utmana mig själv med nya karaktärer och nya berättelser. Samtidigt vet jag hur mycket jag kommer sakna Áili och de andra när det här väl är över.

Nu tar jag en extremt välbehövlig skrivsemester. Jag planerar inte att dra igång omskrivningen av Midnattsljus förrän den 1:e augusti och jag vet hur mycket jag behöver den här distansen till manuset. Kanske blir det lite skrivande ändå, jag har två nya bilderboksidéer som jag kan tänka mig att pilla lite med. Men romanskrivande och framförallt Midnattsljus-skrivande, det blir det inte förrän efter semestern.

Ha en härlig sommar allihop! <3

1 kommentar:

  1. Katarina Persson18 juli 2017 23:15

    Ja skriva manus på fyra månader låter verkligen tufft, förstår att du behöver lite paus efter det :) själv är jag på månad tre och har knappt kommit halvvägs... det låter som en spännande utmaning, att knyta ihop allt, variera sig och dessutom göra det bättre än sist, men är säker på att du fixar det! ☺️

    SvaraRadera