Idijärvi-trilogin

Middagsmörker


Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation. När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv.

Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar.

Köp Middagsmörker på BokusAdlibrisCDON och SF-bokhandeln. Finns även i fysisk bokhandel som Akademibokhandeln och Ugglan.


Gryningsstjärna

Mörkret har lagt sig över Idijärvi sameby och det dröjer veckor innan solen återvänder. Borri noaidis attack har rivit upp djupa sår inom Áili, sår som blir än mer smärtsamma när en tragisk olycka gör henne ensam igen.

Samtidigt har Nåjdernas råd kommit till byn. De söker efter Urseiten, det mytomspunna föremål som kan förgöra dem alla om det hamnar i fel händer. Áili litar inte på rådsmedlemmarna och när deras sökande inte ger resultat försöker hon utveckla sina krafter på egen hand. Hon gör allt för att hålla byn säker. Inget pris är för högt för att skydda de hon älskar.

Gryningsstjärna är andra delen i Idijärvi-trilogin om Áili som flyttar från sydligaste Skåne till nordligaste Lappland där hon kämpar för att hitta sin plats i en ny miljö fylld av uråldrig magi.

Köp Gryningsstjärna på BokusAdlibrisCDON och SF-bokhandeln. Finns även i fysisk bokhandel som Akademibokhandeln och Ugglan.

Sagt om Idijärvitrilogin

"Skicklig och originell nordisk ungdomsfantasy av en debutant som lyckas sy ihop samisk mytologi, klassiskt vuxenblivande och storsvenskt förtryck till ett mäktigt spel mellan gott och ont." Lotta Olsson i DN (recension även här!)

"Lika orginell som spännande." Yukiko Duke i Vi läser nr 1 2016

"Det här är en historia som jag kan rekommendera alla som vill läsa något spännande men hunnit lessna på de vanliga trollkarlarna och dystopierna. Den förtjänar en stor läsekrets." Elisabeth Östnäs på Alba

"Den här boken är utan att överdriva en av de mest annorlunda och spännande ungdomsböcker som kommit ut de senaste åren." Barnens bokklubb

"En ungdomsfantasy som ligger helt rätt i tiden och som jag tror kommer bli en klassiker." Fantasyrealm

"Det är mystiskt och spännande, med en fantastisk blandning av aktuell konflikt och övernaturliga inslag." Bokglam

"Middagsmörker är en nervkittlande och originell bok som jag rekommenderar starkt." Veronica Almer


"Middagsmörker är en annorlunda fantasybok och jag gillar starkt att Cederlund utnyttjat det som faktiskt finns i svensk kultur och som ofta blir bortglömt, nämligen Sveriges urbefolkning – samerna." Havsdjupens sal

"Middagsmörker alltså, bara läs den! Jag kommer definitivt hålla utkik efter kommande böcker av Charlotte Cederlund." Bokhuset

"Vilken bok! Så välskriven och spännande, och i en annorlunda miljö." Drömmen om en bok

"Boken är också väldisponerad med lagom långa kapitel och med en tredje akt som det bokstavligt talat slår gnistor om. Ni fattar redan att ni ska läsa den här va?" Old adult reads young adult

"Jag avundas den som fortfarande har boken oläst. Själv väntar jag på en fortsättning." Biblioteksbubbel

1 kommentar:

  1. Vilken enastående läsning! Har nu även läst sista delen Midnattsljus som knöt ihop historienpå bästa sätt. Tack Charlotte Cederlund! Nu måste jag resa upp till Kiruna med omnejd ;)

    SvaraRadera