Bråfalls hemlighet

Bråfalls hemlighet är en fantasyserie i tre delar där den första delen heter Trollen i skogen. Berättelsen utspelar i den gamla gruvbyn Bråfall i Dalarna och många element från vår nordiska mytologi finns med. Böckerna passar läsare från 9 år och håller Hegas-nivå 3 (av 5). 

De fantastiska illustrationerna är gjorda av Anders Végh Blidlöv.

Böcker i denna serie:

- Bråfalls Hemlighet, Trollen i skogen (2019), del 1 av 3
Finns att köpa på Adlibris.

Om Bråfalls hemlighet - Trollen i skogen

Astrid är sur. Riktigt förbannad. Solsemestern som hon drömt om blev inte av, istället måste hon åka ut i skogen i Dalarna ihop med sin bror Love för att bo en vecka hos mormor i hennes stuga. Stugan i Bråfall där det inte finns någon täckning på mobilen och knappt ens den fasta telefonen funkar. Där det mest spännande som händer är att katten fångar en mus. Men när mormor plötsligt försvinner och en märklig liten man dyker upp blir höstlovet till något helt annat.

Trollen i skogen är första delen i trilogin om Bråfalls hemlighet, en ny spännande illustrerad fantasyserie för mellanstadiet som lånat drag från svensk folktro.

Idén bakom Trollen i Skogen

Efter att ha skrivit tre böcker om samisk mytologi ville Charlotte prova att skriva om våra svenska väsen. Ganska tidigt fick hon en bild i sitt huvud av sjaskigt klädda gestalter i en mörk skog, gestalter som hade svans. Men hon visste inte riktigt vad de gjorde där. Så hon började leta efter övergivna platser i Dalarna där hon fått för sig att berättelsen skulle utspela sig. Och då hittade hon Bråfall, en före detta by med en nedlagd gruva. Charlotte började fundera på varför gruvan lagts ner och om det fanns någon hemsk anledning till att byn övergivits. Det var då hon kom på berättelsen om Astrid och Love.

Jag älskar att teckna troll så jag blev jätteglad när jag blev tillfrågad om att illustrera den här boken. Som vanligt började jag med omslaget eftersom jag älskar att jobba i färg. Till omslaget tog jag inspiration från filmaffischer, speciellt sådana för rymd och äventyrsfilmer.

Se vad mer Anders gjort här eller följ honom på instagram här: @andersvb_art​

Illustratören Anders Vegh Blidlöv

Sagt om Trollen i skogen

”Verklighet och fantasi är skickligt sammanvävt i berättelsen som är skriven med ett målande språk. Texten och spänningen förstärks av de svartvita illustrationerna av Anders Végh Blidlöv.”

- Marianne Ericson, BTJ häfte nr 16 2019

"Denna lättlästa fantasy är riktigt spännande. Hoppas nästa del kommer snart."

- Linn Lundtoft

"Författaren har verkligen lyckats bygga upp en spänning i texten och detta är en superbra bok som även är lättläst. Jag kommer tipsa om boken så fort tillfälle ges."

- Bibliotekssamordnare