top of page

Det Brinner!

Opal, 2019

Finns att köpa här på Adlibris

det_brinner_hög.jpg

Det Brinner! riktar sig till barn i åldern 6-9 år. Det är en rikt illustrerad faktabok där David Hensons bilder hjälper till att förklara allt från hur en brand sprider sig till hur en brandstation ser ut. Boken kombinerar fakta och fiktion för att både möta barnets fascination för eld och förklara farorna som omger det.

U12_pantsfire_2.png

Om Det Brinner!

Årets viktigaste faktabok! Varför börjar det att brinna? Hur släcker du en eld? Och hur gör du för att undvika brand? Det och mycket annat får vi lära oss i den här faktaboken som tar upp allt från eld genom historien till hur eld används. Visste du förresten att skillnaden mellan eld och brand är att eld är det man kan kontrollera? Brand är det vilda som sprider sig utom vår kontroll. Mellan faktaavsnitten ligger några fiktiva berättelser om olika brandhändelser.

Idén bakom Det Brinner!

När Charlotte var tolv brann ett stall ner nära där hon bodde. Hon kunde se elden från sitt hus, den nattsvarta röken och flammorna som sträckte sig vilda upp mot himlen. Det gick så fort, från någon enstaka flamma till ett enormt eldhav på bara några minuter. 

​Det var efter stallbranden som Charlotte förstod hur farlig eld faktiskt är och vilken förödelse den kan lämna efter sig. Att det var något man borde respektera, kanske till och med vara rädd för. Men det skulle dröja ett par år innan hon insåg att det var något hon ville jobba med. Då utbildade hon sig till brandingenjör.

​Fyra barn- och ungdomsböcker hann det bli innan det slog Charlotte att hon borde skriva en bok om det hon kan allra bäst. Brandskydd. Och eld. Formatet till Det brinner! kom till henne nästan direkt och på många sätt har det varit den enklaste boken för Charlotte att skriva, det var nästan som om den skrev sig själv.

david_henson.jpg

Om illustratören - David Henson

"Att illustrera Det Brinner var ett rolig utmaning. Jag gillar Charlottes blandning av berättelse och fakta i boken vilket gav en möjlighet att skapa karaktärer och bilder som både var tydliga och kreativa."

Se mer från David här eller följ honom på instagram: @davidhenson_illustration

Sagt om Det Brinner!

Boken är otroligt informativ och även jag som vuxen lär mig saker jag inte visste innan.
David Hensons illustrationer är makalöst bra! Det brinner är årets viktigaste bok och borde finnas i alla hem!

- Villivonkansbooks

Sammanfattningsvis är det här en färgrikt illustrerad, intressant och spännande faktabok som dessutom är oerhört viktig.

- Bokkoll

Den är viktig och vettig Charlotte Cederlund är förutom författare även brandingenjör och kontentan är att eld är fascinerande, men också något man bör ha stor respekt för.

- Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo, Vi Läser

Viktig, lärorik och skickligt illustrerad!

- Jennies boklista

bottom of page