top of page

Böckerna om Zigge

Böckerna om Zigge är riktade till de minsta barnen, de som precis lämnat pekböckerna bakom sig och faktiskt vill läsa lite mer. Böckerna följer hunden Zigge när utsätts för rädslor och andra utmaningar. Gulliga små berättelser som får liv av Maya Jönssons fantastiska illustrationer.

Böcker i denna serie:

Världens räddaste hund (2018) – köp här

Vem vill leka med Zigge? (2019) – köp här

IMG_3524.JPG
pudel_katt_frilagd.png

Om Zigge- böckerna

I första delen av Ziggeböckerna Världens räddaste hund får vi följa Zigge, som ser läskiga saker överallt. Ett spöke i busken? Nej, det var bara en fladdrande påse. Den mullrande draken som kommer in i vardagsrummet får Zigge att krypa ihop till en liten boll. Men det är ju bara dammsugaren. Men så är storebror rädd när han ska sova på kvällen. Då är det Zigge som tittar under sängen, nosar i alla hörn och undersöker garderoben. Zigge, som ibland är världens modigaste hund. 

 

I andra delen Vem vill leka med Zigge träffar vi Zigge igen. Han har tråkigt. Pappa och bebissyster ska handla. Zigge fantiserar om hur det är att handla. Grannens pudel ska till frisören, även det väcker Zigges fantasi. Efter en stund får han så tråkigt att han börjar vanka runt i trädgården. Han halkar till på trampbilen, hamnar på en annan leksak och plötsligt springer han runt i en rolig bana.

Idén bakom Zigge-böckerna

Zigge finns på riktigt. Har är en tysk spets som Charlotte och hennes familjs haft sen han var två år gammal. Zigge har alltid varit rädd för saker, för plastpåsar och katter och småbarn. Charlotte och hennes man brukade skoja om att Zigge var världens räddaste en hund och plötsligt en dag insåg Charlotte att det ju fanns en berättelse i det. Det tog en månad att få ner berättelsen om Zigge på papper. När illustratören Maya Jönsson sen kom in i projektet gav hon liv till Zigges värld. Hennes fantastiska karaktärer och starka färger illustrerar på ett perfekt sätt Zigges liv.

Zigge.uttrakad.jpg
maya_jonsson.jpg

Om illustratören - Maya Jönsson

Jag ville illustrera det Zigge ser och hur saker känns för honom. Inte det vi skulle se om vi tittar på honom utifrån. I ”Världens räddaste hund” ser Zigge ett spöke i det som egentligen är en plastpåse och ett farligt monster i damsugaren. I ”vem vill leka med Zigge?” får vi följa med in i Zigges huvud och se vad han fantiserar om när han inte får följa med på sånt som hundar inte kan. Som att handla på affären eller cykla. För mig var det också viktigt att visa värmen runt Zigge och i zigges familj. Det ska vara mysigt att läsa om Zigge och hans äventyr.

Besök Mayas hemsida här eller följ mayajoensson på instagram. 

Sagt om Ziggeböckerna

Charmig & vackert illustrerad!

- Jennies Boklista

Stor igenkänning för det lilla barnet.

- SVD

Jag bara ler och blir alldeles varm i hjärtat när jag läser den här boken och ser hur väl text och bilder passar ihop.

- Drakbella

Världens räddaste hund är en fin bilderboksdebut som tar upp rädslor ur flera perspektiv.

- Helene Ehriander, BTJ häfte 13 2018

Igenkännande berättelse med härliga bilder, jag läser gärna mer om Zigge!

- Barnbokstugg

bottom of page