top of page

Idijärvitriologin

Idijärvi-trilogin är fantastik för ungdomar som baseras på samisk mytologi. Berättelsen utspelar sig i den fiktiva byn Idijärvi som ligger 20 mil norr om Kiruna. Böckerna berör flera viktiga ämnen, som sorg, utanförskap, rasism, kärlek och vänskap. Finns att köpa här på Adlibris.

Böcker i denna serie:

Middagsmörker (2016)

Gryningsstjärna (2017)

Midnattsljus (2018)

IMG_3536_edited.jpg

Om Idijärvitriologin

tre_frilagda.png

Del 1, Middagsmörker – Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation. När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv. Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar. 

 

Del 2, Gryningsstjärna – Mörkret har lagt sig över Idijärvi sameby och det dröjer veckor innan solen återvänder. Borri noaidis attack har rivit upp djupa sår inom Áili, sår som blir än mer smärtsamma när en tragisk olycka gör henne ensam igen. Samtidigt har Nåjdernas råd kommit till byn. De söker efter Urseiten, det mytomspunna föremål som kan förgöra dem alla om det hamnar i fel händer. Áili litar inte på rådsmedlemmarna och när deras sökande inte ger resultat försöker hon utveckla sina krafter på egen hand. Hon gör allt för att hålla byn säker. Inget pris är för högt för att skydda de hon älskar. 

 

Del 3, Midnattsljus – Áili betalade ett högt pris när hon skyddade Urseiten från Borri noaidi. Nu plågas hon av inre demoner och i ett försök att fly undan dem lämnar hon Idijärvi sameby för gymnasieskolan i Kiruna. Men allt är inte som det ska i den lappländska staden. Skrämmande saker händer, saker som verkar centrera sig runt Áili vare sig hon vill det eller inte. Sakta återvänder ljuset till Sápmi, men med ljuset kommer också ett löfte om en sista strid. Är det en strid Áili kan vinna utan att bli någon hon inte vill vara?

Bakgrund – hur Idijärvitriologin blev till

Från början skulle Charlotte skriva en helt annan bok, en bok hon gått och funderat på sedan gymnasiet. Boken skulle handla om jultomten och nordpolen. Men när Charlotte började researcha varifrån jultomtens renar kunde komma fastnade hon istället i det samiska. Hon insåg hur lite hon visste om samer, hur mycket hon missat om samernas historia och hur spännande hon tyckte att den samiska mytologin var. Så istället för en bok om jultomten blev det tre böcker om skånska Áili som flyttar till Lappland för att bo med sin renskötande morfar.

charlotte_kiruna_kyrka.JPG

Verklighetens Idijärvi

I oktober 2016 åkte Charlotte till Kiruna för första gången. körde till Karesuando och till sjön Idjiärvi där hon i triologin placerat Áilis by. "Det var en fantastisk resa som jag aldrig kommer glömma och den gjorde att min fiktiva förälskelse i Lappland blev verklig".

I bildspelet kan du se flera av de platser och miljöer som förekommer i Idijärvi-trilogin.

Samisk mytologi och kultur

Idijärvi-trilogin är fantasyböcker. Det betyder att karaktärerna och händelserna är en del av en påhittad fantasivärld. Men eftersom fantasivärlden hamnar nära den samiska kulturen och mytologin har jag gjort en hel del research för att göra berättelsen trovärdig. I böckerna finns alltså en blandning av det som är min egen fantasi, det som baseras på samisk mytologi och det som inspirerats av nutida händelser i Lappland. 

 

Eftersom många är nyfikna på vad som är fantasi och vad som har verklig förankring beskriver jag till höger lite kort om olika företeelser i mina böcker. Om du undrar något annat än det får du gärna höra av dig så svarar jag efter bästa förmåga!

Borri Noaidi. Boranoaidi "ätande nåjd" finns belagd i en källa från början av 1700-talet. Det är läraren Isaac Olsen som var verksam i Finmark i norra Norge som skriver om dessa nåjder. Innebörden för honom var att det var en stark nåjd som genom "magi" kunde förgöra andra. Därav beteckningen. Tänder är styrka, när nåjden förlorar sina tänder ansågs han inte lika kraftfull. Källa: Anna Westman som jobbar på Ájtte, svenskt fjäll- och samemuseum.

Sagt om Idijärviböckerna

Skicklig och originell nordisk ungdomsfantasy av en debutant som lyckas sy ihop samisk mytologi, klassiskt vuxenblivande och storsvenskt förtryck till ett mäktigt spel mellan gott och ont.

- Lotta Olsson, DN

Lika originell som spännande.

- Yukiko Duke, Vi Läser

Det här är en historia som jag kan rekommendera alla som vill läsa något spännande men hunnit lessna på de vanliga trollkarlarna och dystopierna. Den förtjänar en stor läsekrets.

- Elisabeth Östnäs, Alba

Den här boken är utan att överdriva en av de mest annorlunda och spännande ungdomsböcker som kommit ut de senaste åren.

- Barnens Bokklubb

Det är mystiskt och spännande, med en fantastisk blandning av aktuell konflikt och övernaturliga inslag.

- Bokglam

bottom of page