top of page

Tomtens Magiska Verkstad

Tomtens magiska verkstad riktar sig till barn i åldern 3-6 år. Det är rikt illustrerad bok där berättelser varvas med påhittad fakta om jultomten och hans tomteverkstad. Perfekt läsning i väntan på tomten!

Tomtens Magiska Verkstad, 2022 – Köp här

Tomtens magiska verkstad.jpeg
Tomtens magiska verkstad_framsida.jpg

Om Tomtens magiska verkstad

Det närmar sig julafton och tomtenissarna Edda och Lage ser fram emot att äntligen få börja hjälpa till i tomteverkstaden. Men de nyfikna smånissarna kan inte låta bli att fingra på diverse knappar och grindar så renarna rymmer och kolasmeten välter ut på golvet. Den stora frågan är om de kommer att få träffa sin stora idol, den mytomspunna jultomten.  
 

En underbar julberättelse fylld av humor och magi där vi även får lära oss fakta om jultomten, vad renarna heter, vilka olika slädar tomten har och hur fort de går.

Idén bakom Tomtens magiska verkstad

Charlotte har velat skriva om jultomten i flera år, faktiskt ända sedan hon gick i gymnasiet. När hon äntligen fick chansen att skriva en barnbok som utspelar sig i tomtens verkstad gick hon in för det med stor glädje och massor av energi. Tomtebyn växte snabbt fram liksom nissarna Lage och Edda som inte verkar kunna låta bli att ställa till det. En favoritdel i arbetet med boken var att ta fram jultomtens slädar. Då läste Charlotte på om gamla bilar och flygplan och inspirerades av dem.

Tomtens magiska verkstad_Tomta_omslag_ed
elinhagg_web.jpeg

Om illustratören - Elin Hägg

Bilderna till "Tomtens magiska verkstad" kom till i mötet mellan Charlottes magiska julvärld och de svenska industrier både hon och jag besökt och arbetat i. Liksom i de flesta industrier finns det i tomtebyn en tydlig struktur, ett väl utarbetat säkerhetstänkt och tydliga rutiner (som sätts på prov under Edda och Lages praktik). Eftersom arbetet i byn pågår dygnet runt, året om, har det aldrig funnits möjlighet att byta ut någonting.

 

Därför samsas här mekaniska maskiner, ångkraft, elektronik och digitala lösningar sida vid sida. Men såklart finns också en hel del magi och julkänsla, precis som det ska vara.
 

Se mer från här Elin på hennes hemsida Elinhagg.se eller följ henne på Instagram: haggelins

Sagt om Tomtens magiska verkstad

Rolig högläsningsbok om Lage och Edda som har gått i nisseskola och nu ska få göra praktik i Tomtebyn.

- Lotta Olsson, DN

En mysig julbok som tar med läsaren på en magisk resa genom tomtens verkstad!

- Bokmysan

Detta är en bok som man kan läsa länge och titta på illustrationerna tillsammans.

- Bibliotekssamordnare

En mysig faktabok att läsa och titta i.

- Boktajm

Cederlund och Hägg har lyckats med konststycket att både bevara och förenkla magin.

- Skånska Dagbladet

bottom of page